Anna


Anna sorozat magyarul online:
Lucy Maud Montgomery kanadai írónő az 1900-as évek elején írta meg az Anne otthonra talál (Anne of Green Gables ) című művét, amit a kezdeti visszautasítások után végül 1908-ban adott ki az L. C. Page & Co. könyvkiadó. A mű óriási sikert aratott, Anne Shirley, a vörös hajú árva milliók, köztük számos férfi, szívébe lopta be magát. 1985-ben a Kevin Sullivan által vezetett Sullivan Entertainment komoly költségvetésből, az amerikai Disney-vel koprodukcióban, rengeteg lehetséges szereplőjelölt meghallgatása után filmesítette meg Montgomery klasszikusát. Az akkor még ismeretlen kanadai Megan Follows mellett a már Amerikában ismert Colleen Dewhurst (Marilla Cuthbert) és Richard Farnsworth (Matthew Cuthbert) alakították a főszerepet, valamint a szintén ismeretlen Jonathan Crombie (Gilbert Blythe). A siker nem is maradt el, a filmváltozat milliók kedvence lett, sokan csak ekkor ismerték meg Anne Shirley történetét. A film egy csapásra híressé tette a Sullivan Entertainmentet, a szakmai elismerést pedig többtucatnyi díj, számos Gemini, Prix Jeunesse, TV Guide Award, Emily Award, stb. jelezte. A film eredeti címe Anne of Green Gables (Anne a Zöld Oromból) volt, de Magyarországra később csak Anna fordítással jött be. Az alkotás Lucy Maud Montgomery első Anne-kötetére épült, bár az író-rendező Kevin Sullivan néhány dolgot kihagyott az eredeti könyvből, illetve megváltoztatott a film kedvéért.

Az Anne a Zöld Oromból hatalmas sikere után érthető, hogy a rajongók folytatásra vártak. Kevin Sullivan először még úgy gondolta, nincs értelme folytatni a filmet, de aztán a többi Anne-könyv átolvasása után kitalálta, hogy Anne későbbi kalandjaiból össze tud gyúrni egy saját sztorit. A folytatás 1987-ben készült el, az Anne of Green Gables: The Sequel címet kapta, amit később Anne of Avonlea címre változtattak, és többek között az Anne az élet iskolájában, az Anne válaszúton és az Anne új vizekre evez című könyvekre épült. Ebben a filmben már több elemet is megváltoztattak a készítők az eredeti könyvekhez képest. Például a gazdag Harris család is Kevin Sullivan kreációja volt. A folytatás is sikeres lett, pedig nem volt könnyű az első rész árnyékából kilépnie.

A két Anne-sorozat, az Anne a Zöld Oromból és az Anne az élet iskolájában után a filmeknek jelentős rajongóbázisa alakult ki, a rajongók pedig további Anne-történetekre vártak. A harmadik történet, az Anna – A történet folytatódik, egyáltalán nem követi Lucy Maud Montgomery könyveit. Az alapokat leszámítva (Avonlea, Anne Shirley, Rilla fogadott gyereke, akiről valószínűleg Dominicot mintázták) a film teljes mértékben Sullivan saját, eredeti koncepciója. Kíváncsi volt arra, hogyan viselkedik Anne alakja, ha elszakítja szerelmétől, illetve ha olyan alapvető változások történnek az életében, mint a világháború. Kevin Sullivan meg van győződve arról, hogy ha Anne és Gilbert abban az időben házasodott volna össze, és Gilbertnek háborúba kellett volna mennie, pontosan azok a dolgok történtek volna meg velük, amelyek a filmben is.
A komoly kritikák és a többnyire negatív fogadtatás ellenére a harmadik rész Kevin Sullivan kedvence, szerinte ezzel a filmmel lett teljes a történet, trilógiává változott, aminek van eleje, közepe és vége, és az elemei között van összefüggés. Fontos momentum a sztoriban Dominic, az árva kisgyerek, akit Anne vesz szárnyai alá, majd fogad végül örökbe, ezzel mintegy a Cuthbert testvérek jócselekedetét adja tovább egy másik embernek. A trilógiát keretbe foglalja Anne és Matthew találkozása először a vonatállomáson, illetve Anne és Dominic egymásra találása a harmadik film végén ugyanazon az állomáson.
Ha a néző a filmet úgy nézi, hogy a korábbi filmek, esetleg a Montgomery-könyvek idilli folytatását várja, akkor csalódni fog. Érdemes a filmet várakozások és elvárások nélkül nézni (bár az első két film után jogosan várja egy rajongó, hogy hasonló filmet kap, ez igaz), és bár pont attól lesz a századforduló ideje szép és ártatlan, hogy a világháborúhoz hasonlítjuk, érdemes önmagában is tekinteni a harmadik részre, mert a sztori magában is megállja a helyét. Sullivan tehetséges író és rendező, nem véletlenül söpört be filmjeivel annyi díjat, szakmai elismerést, az Anne 3. is egy zseniális alkotás, csak el kell vonatkoztatni bizonyos mértékig Avonlea ideális világától.

A két Anne-sorozat, az Anne a Zöld Oromból és az Anne az élet iskolájában sikere után sok rajongónak nem tetszett a harmadik rész, az Anna – A történet folytatódik. Ennek ellenére, éveken keresztül bombázták Sullivant levelekkel, hogy készítse el a folytatást. A rajongók valószínűleg Montgomery könyvei alapján remélték a folytatást. Kevin Sullivan sokáig ellenállt, ebben az Anna – A történet folytatódik-ot ért kritikák is szerepet játszottak, majd végül az eredeti Anne-könyv kiadásának 100. évfordulójához közeledve beadta a derekát, és nekiállt egy újabb Anne-filmnek. Megjegyzendő, hogy nem csak ő készült az évfordulóra, de Lucy Maud Montgomery örökösei is: megbíztak egy írót, Budge Wilsont, hogy írja meg Anne Zöld Orom előtti történetét, a könyv Before Green Gables címmel született meg 2008-ban.
Tehát Sullivan elkészítette negyedik Anne-filmjét, ami az Anna – Az új kezdet címet kapta. A filmet 2008. december 14-én mutatták be Kanadában, Magyarországra csak jó két évvel később, 2011. február 20-án ért el a Viasat3 csatorna sugárzásában. A Viasat3 ezt a filmet is kettőbe darabolta, a magyar rajongók az Anna 7–8. részeként láthatták.
Sok rajongónak ez a film sem tetszett, itt már nem csak az volt a kritika, hogy a filmnek semmi köze a könyvekhez, de sokan Megan Follows hiányát is felhánytorgatják Sullivannek. Ez bizony így van, ez a mű is Sullivan fejéből pattant ki, és még annyi köze sincs Montgomeryhez, mint a harmadik résznek volt. Az író-rendező ebben a filmben nem Megan Followsra bízta Anne szerepét. A fiatal Anne-t Hannah Endicott-Douglas, az ötvenes éveiben járó Anne-t pedig Barbara Hershey alakítja. A filmben még főszerepet kapott Shirley MacLaine is.
Kevin Sullivan kíváncsi volt arra, hogy Anne valójában honnan indult el, honnan a nagyon élénk képzelőereje, az erős egyénisége, árva volt-e valójában. A film teljes megértéséhez érdemes tisztában lenni az eredeti Anne-könyveket író Lucy Maud Montgomery életrajzával. Montgomery 2 éves korában elvesztette édesanyját, apja pedig elhagyta, a kis Maud ezért anyai nagyszüleihez került, akik Cavendishben laktak. A két idős nagyszülő nevelte fel, csak 16 éves korában találkozott ismét édesapjával, akivel egy évig együtt élt, ekkor elköltözött a Prince Edward-szigetről, de aztán a honvágy visszaszólította a szigetre. Visszaköltözése után soha többet nem találkozott az apjával. Montgomery tehát saját életét írta meg az Anne-könyvekben, Anne Shirley bizonyos értelemben Lucy Maud Montgomery.
Maud életét nem csak az apa elvesztése kísérte végig, pontosabban az a tény, hogy az apja magára hagyta, de később a házassága Ewan MacDonald lelkésszel sem úgy alakult, ahogy Anne Shirley képzelte a házasságot Gilbert Blythe-tal. Depressziós férje mellett, szeretett szigetétől távol csak az írás maradt neki mentsvárnak.
Kevin Sullivan Montgomery élete alapján képzelte el Anne Zöld Orom előtti életét, a filmben is kidomborodik az apa hiánya, aki a 11 éves Anne-t magára hagyja, hogy aztán a kislány viszontagságok, hajléktalanszállások, nevelőszülők után megérkezzen Hammondékhoz, Zöld Orom előtti állomásához.


Anna sorozat : AjánlottBefejezettCsaládiDrámaKözkedveltNépszerű

Anna. Nézd meg a sorozatot: , , , , , ,


Anna sorozat online:

Epizódok Időtartama: 300 perc

Státusz: Befejezett sorozat

TMDB értékelés: 8.7